Turvallista joulua

Joulu on myös lemmikeille ilon ja yhdessäolon aikaa

Monissa jouluherkuissa ja koristeissa vaanii kuitenkin yllättäviä vaaroja, jotka ovat vältettävissä tiedon ja varovaisuuden turvin. Tarkista laatimamme muistilista ja tee joulusta lemmikillesi antoisa ja turvallinen!

Joulun herkut

Joulun aikaan kotoa löytyy usein tavallista enemmän eläimille haitallisia ruokaaineita kuten suklaata, pähkinöitä,viinirypäleitä ja rusinoita. Pähkinöistä erityisesti macadamiat ovat koiralle myrkyllisiä, mutta muutkin pähkinät voivat aiheuttaa vatsan ärsytystä. Viinirypäleet ja rusinat ovat koirille erityisen myrkyllisiä: herkälle yksilölle jo muutaman kappaleen nauttiminen voi olla liikaa
ja tarvitaan myrkytyksen ensihoitoa.
Nykyään ksylitolia käytetään makeutusaineena joissakin leivonnaisissa ja tämä lisää ksylitolimyrkytyksen riskiä kotitalouksissa. Leivonnaisia voidaan antaa koiralle tietämättä niiden makeutustavasta tai koira saattaa onnistua varastamaan niitä.

Alkoholijuomat tulee säilyttää aina siten, etteivät eläimet pääse niitä nauttimaan, niitä ei siis koskaan tule jättää esimerkiksi pöydille valvomatta. Erityisesti pienille lemmikeille kehittyy helposti vaarallinen myrkytystila. Pöydän reunalle jätetyn pullataikinakulhon sisältö päätyy helposti ahneen apulaisen suuhun ja hiivan käydessä kehittyy etanolia, joka aiheuttaa vakavan
myrkytyksen. Eläimen elimistössä laajeneva taikina vaikeuttaa myös hengitystä ja sisäelinten toimintaa.

Myös kinkunryöstöjä ilmenee, kun säilytystila on jouluisin rajallista ja kinkkua säilytetään esimerkiksi viileällä kuistilla. Naapurisopua voi koetella myös naapurin kuistilla tapahtuva kinkunryöstö. Kinkun paistopussi ja kypsennetyt luut voivat aiheuttaa kivuliaan ummetuksen tai suolitukoksen, ja pahimmillaan terävät sirut voivat puhkaista suolen.

Kypsennettyjä luita ei tule ikinä antaa eläimille. Ne tulee myös hävittää huolellisesti ja eläinten pääsy roskisten luo tulee estää. Kinkun paistorasvaa ei tule antaa eläimille ollenkaan, koska se voi laukaista erittäin kivuliaan haimatulehduksen.

Raakojen luiden tai jouluruokien runsaalla antamisella saadaan helposti terveenkin lemmikin maha sekaisin, kun ruokinnan muutos tapahtuu liian nopeasti. Joulun aikaan kannattaa pysytellä normaalissa ruuassa ja antaa herkkuja korkeintaan mauksi. Lemmikkiä kannattaa hemmotella ennemminkin pitkillä lenkeillä ja muulla yhteisellä puuhaamisella, jonka lomapäivät mahdollistavat.

Muista aina myrkytystä epäiltäessä ohjeemme myrkytystilojen ensihoidosta!

Joulukoristeet

Lahjanarut, kuusen hopealankakoristeet ja muutkin kiinnostavat pienet koristeet voivat päätyä uteliaan ja leikkisän kissan mahaan aiheuttaen hengenvaarallisen suolistotukoksen. Moni joulukukka on huonekasveista kiinnostuneille kissoille vaarallinen myrkyllisyytensä takia.

Käsitöiden kanssa tulee olla tarkkana, koska ajoittain varsinkin nuorilta eläimiltä löydetään vierasesineenä neula lankoineen.

Joulukukista amaryllis, atsalea, hyasintti, tulppaanit, jouluruusu, misteli, japanin talvimarja, kielo ja joulutähti voivat aiheuttaa erityisesti kissoille vakavia myrkytysoireita. Näiden kasvien hankkimista kissaperheeseen ei suositella. Joulukaktus on eläinperheissä turvallinen valinta.

Kynttilöitä poltettaessa vaaditaan myös erityistarkkuutta kissojen kanssa, muuten seurauksena ovat parhaimmillaankin kärventyneet viikset, pahimmillaan jopa tulipalo. Joulukuusi kannattaa kiinnittää kissaperheissä huolella, koska moni kissa rakastaa uutta “kiipeilypuuta”. Kuusen mahdollisella kaatumissäteellä ei saa koskaan olla palavia kynttilöitä ja eläintalouksissa kuusenkynttilöiden on muutenkin oltava turvallisia sähkökynttilöitä.

Kotiin saapuvia vieraita on hyvä ohjeistaa laittamaan lääkkeet turvalliseen paikkaan, etteivät ne päädy eläinten tai lasten suuhun.

Kun vaarat muistaa torjua ennalta, lemmikit perheineen saavat nauttia huoletta joulun ihanasta tunnelmasta. Toivotamme kaikille lämmintä ja sydämellistä joulua!